Suntem pe penultimul loc la Internet mobil

Suntem pe penultimul loc în Europa după rata de acoperire a serviciilor 3G
Revista CAPITAL

Pana la urma acoperirile comunicate de operatori, de 95%, 98%, 99% etc., care seamana mai degraba cu SLA-uri de webhosting decat cu procente reale de acoperire a localitatilor, se dovedesc praf in ochi.

Asta pentru ca in Romania merge! Si merge in doua feluri:

O data merge la clienti: adormiti, cu ochii dupa mii de minute si telefoane de fite, totul la 0,0002 centi. Unde sa le foloseasca? La ce calitate?

A doua oara merge la operatori: ei fac “push pe voce”, ca asta stiu de 15 ani, dar vor sa vanda telefoane scumpe (in speta smartphone) ca sunt margini uriase, catre clientii de care spuneam mai sus. Doar ca acesti clienti nu folosesc datele, conform statisticilor, deci nu e cerere, asa ca investitia intr-o retea nationala de date “nu merita”.

Cele doua convingeri dau rezultate, dar de urmatorul fel:

In 2010, Bucuresti, Calea Victoriei – 2 din 3 magazine nu au POS (chiar daca un POS foloseste doar cea mai ieftina si mai comuna conexiune – GPRS, nu 3G).

Sau: smartphone de 500 de euro expus pe masa la Mac, care stie sa faca derivata a doua in pauza lui de masa, are inauntru o cartela de X mii de minute si Y sute de SMS-uri in retea, dar fara un strop de date. Messengerele, Twitter-ul, Facebook-ul, GDocs, web-ul sunt concepte de care nu va auzi decat la Mac, pentru ca ei au conexiune wi-fi care mai e si gratis!

In Romania peste 80% din adresele de mail sunt pe Yahoo. Ceea ce inseamna ca peste 80% din romanii care au mail nu stiu ce inseamna “push mail” sau Exchange, si in ritmul de mort al Yahoo de intrare pe piete ca Romania, nici n-or sa afle vreodata.

In Romania singurii care fac bani ar trebui sa fie RIM, cu 100 de mailuri in 5 kB si atat. Daca ii intrebi pe corporatii cu Blackberry ce stie sa faca telefonul lor, vor spune ca ii pune la munca si cand au terminat programul, dar accepta brandul pentru ca e “profi” si American. Cu alte cuvinte, slugaresc ca sa se creada stapani.

Penultimul loc in Europa la acoperire 3G nu inseamna nimic. Ce inseamna mult e Tara asta capcana in care flacara violet tine loc de paine, casa si internet.

Advertisements
This entry was posted in regular and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s