De ce Nokia

Eldar Murtazin de la Mobile-Review obisnuieste sa scrie in review-urile sale la “calitatea apelului” pentru telefoanele Nokia: “calitate excelenta, asa cum ne asteptam”.

Ei bine, exact acest “asa cum ne asteptam” e tot secretul.

Am tot respectul pentru producatorii de computere care ma surprind placut cu hit-uri de marketing in piata terminalelor mobile, la fel cum ma bucur ca monopolistii sistemelor de operare incearca sa extinda functionalitatea pe terminale mobile. Imi plac surprizele… placute.

Dar nu ma pot baza pe ele!

Ideea de “birou mobil” vine nu din nevoia de mobilitate, ci din nevoia de siguranta!
Iti trebuie certitudinea ca nu pierzi nimic, ca oricand poti sa pui mana pe un smartphone sa editezi un document pe care sa-l trimiti pe mail, sau sa faci o poza care sa ajunga in 15 secunde la destinatar. Mobili am fost tot timpul, si cand ne duceam la posta sa dam telegrame.

Iar Nokia face lucruri la care te astepti sa mearga! Pur si simplu pentru ca are o comunitate de informatii masiva, cu foarte multi ani de experienta; face produse bune de multa vreme, produsele Nokia merg iar tu stii asta!

Ce trecem cu vederea la terminalele Nokia, pentru ca de fapt ne bazam pe ele, sunt urmatoarele lucruri:
– calitatea excelenta a sunetului in apeluri
– calitatea excelenta a semnalului radio
– indiferent ce-ai juca pe telefon, sau in cate aplicatii ai fi la un moment dat, daca esti in aria de acoperire vei primi acel apel pe care il astepti
– alarmele telefoanelor Nokia suna oricand, in mod sigur
– daca incepi un apel pe Nokia, singurul mod in care ti se poate intrerupe e ori lipsa semnalului, ori duhul bateriei
– daca spune ca esti conectat printr-un access point, numai operatorul te poate deconecta
– un Nokia nu spune niciodata una si face alta, nu se apuca sa faca lucruri de capul lui, nu e dotat cu inteligenta proprie
– nu da mesaje de eroare aiurea
– are meniuri intuitive: registrii de apel contin apeluri, nu setari de telefon, iar setarile de telefon nu contin setari de mp3 player

Daca peste toate astea se construieste “ceea ce au devenit computerele”, atunci vorbim despre telefoane-calculator: smartphonul Nokia. Calculatoarele-telefon, pe de alta parte, sunt de fapt laptopuri foarte mici care la nevoie incearca sa sune; dar se cheama alfel, nu Nokia.

De-asta ma extaziez pentru fiecare functie sau proces nou inventate sau proaspat implementate de Nokia: pentru ca se asaza pe un teren sigur.

P.S.: Ce-am spus mai sus nu are legatura cu marketingul, ci cu esenta si cu crezul Nokia.

P.P.S: Era sa uit: Nokia face toate lucrurile de mai sus atat de bine pentru ca le face perfect inca de acum 11 ani: 1998 – aparitia lui 5110, telefonul suprem. Iar daca acum 11 ani a reusit telefonul perfect iar intre timp nu s-a oprit din cercetat si investit in idei, acum avem 11 ani de inovatie cladita pe o structura logica deja matura la acea vreme!

Posted by Wordmobi

Advertisements
This entry was posted in 8 trepanatii, Actuale, Geek Zone, Mobile and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s