Viitorul VOIP-ului de la Zapp

Zapp are in acest moment portile deschise catre internet prin VOIP si VOIM (vezi www.zappbuzz.ro ). Toate apelurile spre si dinspre Yahoo, GTalk si SIP sunt routate de Zapp pe internet, “ultimul picior” fiind prin purtatoarea de voce.
VOIP-ul e posibil doar la Zapp, din doua motive principale: retea CDMA (incarcarea retelei nu conteaza in acelasi fel ca la GSM) si putini clienti (apelurile in retea gratis).
O data inventat VOIP-ul de catre un operator mobil, va fi foarte greu de “dezinventat” de oricine altcineva, chiar si de Zapp.
Pentru cei care nu s-au prins pana acum, voi fi mai clar: majoritatea profitului unui telecom vine din doua surse – apelurile in retea si taxa de interconectare. VOIP-ul le ucide pe amandoua, exact cum masina cu aburi a ucis trasura: incet, sigur si definitiv.
Pe criza asta, internetul mananca tot: de la ziare si publicitate, pana la telecom-uri. Dar tot internetul ofera alternativa: servicii ieftine, rulaj mare.

Ziceam mai devreme de viitorul VOIP-ului, in masura in care numai un WISP ca Zapp si-a permis luxul de a deschide cutia Pandorei. Intrebarea care se pune este “Ce va face Cosmote / T-Mobile?”
zaemotikon1280.png

Posted by Wordmobi

Advertisements
This entry was posted in regular and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s