Zapp E@sy – hands on, review

Cuprins:

 

 1. Specificatii tehnice
 2. Continutul pachetului
 3. Pozitionare
 4. Design, marime, control
 5. Display
 6. Taste
 7. Baterie
 8. Memorie
 9. Performanta
 10. Conectivitate
 11. Multimedia
 12. Servicii incluse, software
 13. Impresii

zapp-easy-side-with-menuzapp-easy-front

1. Specificatii tehnice:

• Retea, semnal radio: CDMA 2000 1x & EV-DO, CDMA 450Mhz

• Viteza de download: pana la 2.4Mbps

• Dimensiuni: 110x67x15.4mm (L x W x T)

• Greutate: 100 g

• 2.4” TFT LCD (QVGA 320×240, 262k culori)

• Tastatura Full Qwerty

• Client E-mail (SMTP, POP, IMAP) si IM

• USB cu recunoasterea mediului de stocare

• Interfata Mini USB –Incarcare USB si functie de transfer de date

• Bluetooth

• Vibratii

• Slot pentru memorie externa – Micro SD

• Sistem de operare: Brew 3.1.4

• Browser WAP 2.0 si WEB – Openwave 7.2

• Functii implicite: MP3 / MPEG4 playback / PC Sync

Baterie:

• Li-Ion 1050 mAh

• Timp convorbire: 150 minute

• Timp stand-by: 150 ore

• Tensiune nominala: 3,7 V

• Tensiune de incarcare: 4,2 V

• Timp de incarcare: 3 ore

Casti hands free cu fir:

• Impedanta: 16 Ω

2. Continutul pachetului:

Telefonul z910i (alias Zapp E@sy)

Baterie

Cablu de date USB – Micro USB

Incarcator

Curea de mana

CD drivere si PC-Sync, ghid de utilizare si instalare

1 GB Micro SD (contine drivere, PC-Sync, multimedia)

(Hands on)

3. Pozitionare

In primul rand Zapp – Telemobil este, la origini, operator mobil in frecventa CDMA 450 MHz (de cateva luni a adaugat in portofoliu si banda 3G – 2100 MHz). In al doilea rand, maximul de clienti declarati de Zapp a fost de 500 000. Aceste doua motive au condus, fara indoiala, la o mare problema: marii producatori de terminale nu au produs si nu produc terminale compatibile retelei Zapp.

De aici – orientarea catre coreenii de la Ubiquam, printre putinii din lume care produc telefoane CDMA – EVDO.

Dupa mai bine de 2 ani de tacere si pierderi de capital de imagine, clienti si venituri, Zapp revine in piata printr-o repozitionare indrazneata: WISP – Wireless Internet Service Provider.

Pozitia nou asumata decurge logic:

1. Piata de voce mobila este dominata de Orange, Vodafone si Cosmote, companii ale caror bugete, management si marketing multinationale sunt orientate agresiv catre voce.

2. Imaginea Zapp ca operator de date mobile este inca una pregnanta, fiind construita timpuriu intr-o piata emergenta (2002-2003);

3. Serviciile de date ale marilor operatori mobili din Romania sunt cel putin imature: toate conexiunile, indiferent de sursa (telefon mobil sau modem) sunt filtrate drastic, ajungind pana la masuri extreme ca interzicerea conexiunilor P2P sau a traficului VOIP (o caracteristica, de altfel, a intregii Europe mobile). Singura directie unde operatori mobili au investit atentie este… WAP (wall-gardened internet) sub diverse denumiri si pozitionari, un serviciu anacronic insa, destinat unor adolescenti pentru care, oricum, web 2.0 inseamna de ani buni “aer si apa”.

4. Intreaga Europa mobila este dominata de o spaima comuna, aceea ca datele (mobile sau nu) ar putea trece ca un tavalug peste veniturile din voce. Asa ca orice telefon 3G (Nokia, HTC etc) este castrat prin firmware-uri proprietare de optiunile de voce pe internet: SIP stacks si VOIP calls. Mai mult, la cererea marilor clienti operatori mobili, atat Nokia cat si HTC au scos fizic componentele din noile modele, in asa fel incat VOIP sa nu mai fie posibil, cu sau fara aplicatii terte. (voi reveni la acest subiect la capitolul
“Servicii, software”)

In mod evident, telefonul Zapp E@sy – Z910i este un device de date, internet si text, ceea ce rezulta din fisa sa tehnica. Vazut ca un telefon, dotarile si capacitatile sale sunt modeste; intr-o alta lumina insa, vazut ca un “internet / data device”, cei de la Zapp au gasit o nisa pe care se plaseaza cu un “second permanent data device”. Din acest motiv, voi vorbi despre un “terminal”, si nu despre un “telefon”.

Clientul Zapp E@sy are un terminal de voce Nokia, SE, LG etc. si un Zapp E@sy pe care il foloseste pentru tot ce inseamna date: modem, internet mobil, Instant Messenger, Push Email, web 2.0 multimedia content; este un tanar intre 15-35 de ani, dar poate fi si un angajat intr-o firma mica sau medie.

Ca pret, Zapp a ales sa plaseze produsul sub 200 EURO (175 euro pret de lista), cu 40% sub nivelul mediu Blackberry sau smartphone Nokia; in concluzie nu vrea sa piarda clientii cu venituri volatile: studenti, elevi, tintind insa mediul micro-intreprindere.

Paradoxal insa, Zapp a ales sa plaseze produsul / serviciul la preturi accesibile tinerilor, fara a oferi si dotarile clasice cerute de acest segment: GPS, camera, camcorder. Fara indoiala ca Zapp isi va baza comunicarea pe argumente practice, de tipul “de ce sa platesti in plus 30 % pentru ceea ce foloseti doar 2% din timpul tau”, insa acest tip de argumente tine cu greu la mase. Cele mai comune criterii de selectie pentru un terminal mobil sunt camera de “n” MP si GPS cu software trial sau semi-shareware. Masele sunt imune la argumente.

Ramane de vazut daca tinta aleasa va fi si cea atinsa, astept campania de comunicare.

4. Design, marime, control

Zapp E@sy este un telefon QWERTY pentru tastare cu degetele index. Marimea este comparabila cu Blackberry Curve, ca, de altfel, si design-ul. Fara indoiala ca Ubiquam a ales aceasta forma ca tipar de “terminal business”, unde “business” este asociat cu ecrane mari (2.4’) si taste qwerty.

La 110x67x15.4mm avem de-a face cu un terminal lat, dar nu foarte lung. Contradictia acestuia e insa greutate: cele numai 100 g il fac usor de purtat in buzunarul de la camasa, fara probleme.

Muchiile sunt rotunjite, ceea ce creaza o impresie de “mai mic” decat in realitate.

img_0187-mic

(in poza: vedere din fata, muchii rotunjite)

Microfonul este amplasat pe fata, central – stanga. Laturile “capac” si “fund” nu au butoane sau fante, sunt netede. Difuzorul este incastrat pe spatele terminalului. Coreeni s-au gandit sa-l faca audibil chiar daca terminalul sta, firesc, pe spate, asa ca fantele difuzorului sunt “valurite” pentru a evita etaseizarea suprafetei de contact a difuzorului.

Materiale compozite sunt exclusiv plastic: fata este plastic dur, lucios, rezistent la zgarieturi, acelasi material ca si tastele. Spatele aparatului este plastic mat, mult mai moale si care se umple instantaneu de amprente.

Pe laterala stanga avem majoritatea mufelor de conectare: mufa stereo de 2.7 mm, mufa micro USB, mufa alimentare. Primele doua sunt protejate (pasiv) de capace de cauciuc, o masura salutara si rara pe piata.

img_0181

Pe laterala dreapta avem scroll-wheel cu functie dubla: “enter” si “scroll up + down”, butonul “back”, iar in partea de jos portul micro SD, de asemenea protejat (pasiv, dar hot-swap) de capac de cauciuc.

img_0182-mic

(in poza: scroll key cu dubla functie si butonul “back” si portul microSD cu capacul protector de cauciuc)

Butoanele laterale (“scroll wheel” si “back”) sunt pozitionate ergonomic atat pentru dreptaci (la index) cat si pentru stangaci (la aratator sau mijlociu)

Ecranul de 2,4’ este protejat de Plexiglas, ceea ce il aduce la acelasi nivel cu suprafata telefonului, fara borduri laterale.

Capacul bateriei este cu aproape un milimetru peste nivelul spatelului telefonului, desi, inauntru, bateria ajunge sub acest nivel; evident, sub acest capac poate sta si a fost gandita o baterie alternativa de amperaj mai mare, ceea ce e un semn bun.

img_0186-mic

(in poza: imbinarea capacului cu corpul terminalului si difuzorul)

Imbinarea capacului bateriei cu spatele telefonului se face printr-o trecere arcuita la nivel; tinind cont ca centrul de greutate al telefonului se afla chiar in aceasta zona de imbinare, in timpul utilizarii ea confera un plus de ergonomie.

5. Display

2,4’ si 262 000 de culori, matrice pasiva, usor de citit in conditii de iluminare directa (soare sau spot). Matricea pasiva insa, face ca nuantele exprimate de display sa se pastreze doar sub un unghi de 130-140 de grade. Peste acest unghi culorile se denatureaza, ca la orice TFT privit sub unghiuri mari.

img_0128

(comparatie display: stanga Nokia E71, dreapta Zapp E@sy z910i)

Nu vorbim despre un display “de aruncat”, dar in nici un caz despre un AMOLED a la Nokia N85 / N86.

nokia-n85-philippines

 

(in poza: Nokia N85, ecranul suprem pana la aceasta data)

6. Taste

img_0127

(in poza: tastatura Zapp z910i)

Are 35 de taste alfa numerice plus alte 13 pre-asignate, un total de 48 de taste, comparabil cu Nokia E71 – 53 de taste.

Dispunerea tastelor s-ar putea numi “aerisita”, sunt usor de atins cu conditia ca terminalul sa fie tinut cu ambele maini. Suprafata tastelor e aproximativ plata (o usoara curbura in cascada), ceea ce face ca, tactil, sa fie dificil sa identifici pe unde te afli. In comparatie, Nokia E71 are tastele semisferice

img_0121

(in poza: tastatura Nokia E71)

ceea ce permite o mai buna orientare tactila.

Cursorul este usor de manevrat, desi la prima vedere ar parea sa puna probleme: soft-keys stanga si dreapta, impreuna cu tastele verde si rosu sunt lipte de cursor si au aceeasi inaltime. Cursorul, insa, e format din cateva inele concentrice, rugoase, care ii confera o precizie mare in manevrabilitate.

Tastele laterale dreapta : rotita de scroll si butonul “inapoi” sunt extreme de utile in cazul cautarii vizuale intr-o pagina web mare, intr-o lista mare de ID-uri de messenger sau intr-o lista lunga de mailuri. De asemenea, spuneam mai sus, scroll wheel-ul are si functie de “validare” sau “enter”, indiferent de aplicatia sau meniul in care te-ai afla. De exemplu, se poate intra in meniu general apasind o data scroll-wheel-ul din stand-by, sau se poate da comanda “send” in mail sau messenger, din modul editor.

img_0185-mic

Asignarea butoanelor este hard-wired, adica nu se poate modifica nicio setare implicita a acestora (o limitare majora datorata constructorului). Astfel: tastele pivot stanga – multimedia player, pivot dreapta – mail; soft-key stanga si dreapta – functii contextuale; cursor sus: meniul “my favorite”, cursor jos: “web browser” (Openwave) , meniu stanga: “file manager”, cursor dreapta: “meniu mesaje”; center: Instant Messenger.

O trasatura de eficienta a tastelor qwerty: fiecare din ele are cate doua simboluri, cel de-al doilea fiind accesibil cu ajutorul alteratorilor “alt” sau “num”. Acest lucru face sa nu fie necesara accesarea unui dictionar de simboluri decat in situatii rare, pentru simboluri rare.

Nokia E71 reprezinta un exemplu de compromis, in acest sens: majoritatea tastelor au doar un singur symbol – literele plus cele mai commune semen de punctuatie; pentru restul de simboluri, e necesara accesarea unei functii dictionar, in cazul Nokia – tasta “ctrl / chr”.

La Zapp E@sy, tastele numerice sunt dispuse pe coloanele 2-4 inclusiv, deci usor stanga (din nou – sursa de inspiratie este RIM).

Pe intuneric toate tastele sunt extreme de clare si bine definite, asa cum se poate vedea si in film; o exceptie: cursorul este total ne-iluminat, ceea ce constituie o limitare neplacuta. Impactul insa este relativ scazut, cursorul fiind usor de gasit tactil pe intuneric.

7. Bateria

Aparent 1050 mA ar putea parea putin, comparativ cu cei 1500 mA ai Nokia E71; aceasta baterie trebuie sa sustina insa mai putine functii si hardware decat la Nokia (Zapp E@sy vine fara camera, fara GPS, procesorul este evident inferior ca viteza de tact), insa mai slab optimizate: ecranul este un mare consumator, asa ca e recomandabila setarea intreruperii iluminarii acestuia la 5 sau 10 sec.

La teste, bateria s-a comportat foarte apropiat de specificatiile oferite de Zapp / Ubiquam: aproximativ 180 de minute de convorbire fara intreruperi (peste specificatii), dar o data pornite serviciile de date in regim PUSH – IM si Mail, modemul s-a dovedit a fi un consumator puternic; in regim de utilizare “heavy / power user” (peste 500 mesaje chat si 100 mailuri primite / date in 12 ore), bateria rezista 12 ore.

O mare surpiza o constituie incarcarea USB, de la orice device cu 5V la iesirea USB (PC, laptop). Acesta ar trebui sa fie un standard al oricarui terminal mobil, cu atat mai mult un terminal orientat catre date. Asa ca aceasta carcateristica ma bucura nespus, fiind un “must have” la care marii producatori sunt surzi de ani de zile!

Zapp a reusit sa scoata un terminal care se incarca de la USB atata timp cat Nokia are doar 2 smartphone-uri capabile de aceasta performanta: N85 (lansat august 2008) si se pare N86 (lansare estimata pentru februarie 2009)

8. Memoria

Terminalul are o memorie interna disponibila de aproximativ 40 MB (capacitatea exacta nu este comunicata de producator sau Zapp).

Memoria externa este microSD; slotul este hot swappable (se poate extrage si insera un card micro SD cu terminalul pornit) si accepta pana la 4 GB. Limitarea este data, de fapt, de modulul de citire: nu accepta carduri micro SDHC, ci doar micro SD.

In pachet Zapp a pus un card de 1GB cu drivere, aplicatia PC-Sync si cateva fisiere multimedia, formatate la standardele de redare ale telefonului.

9. Performanta

Terminalul Zapp E@sy z910i nu este un terminal cu o mare valoare, in sine: functiile de office lipsesc cu desavarsire (nu ale multi tasking, deci nu face copy / paste, nu poate deschide / vizualiza fisiere office, deci nici nu le editeaza), nu are camera, nu are GPS. Aceste limitari fac nepotrivita orice c
omparatie cu un smartphone, fie el Nokia, RIM sau HTC.

Valoare terminalului este data de serviciile care ruleaza pe server, in arhitectura client / server: push IM, push email (despre acestea voi discuta intr-un post viitor).

Practic, fara serviciile Zapp, acest terminal este un client fara server, deci fara valoare. De mentionat, in plus, ca fara serviciile Zapp, z910i nici macar nu poate functiona. Telefoanele Zapp nu au cartela, ele se identifica in retea fata de un server printr-o serie unica (asemenator IMEI-ului), ce tine loc de cartela SIM. Asadar, orice telefon Zapp furat nu are nicio valoare, iar Zapp E@sy nu face exceptie.

10. Conectivitate

Transfer de date prin USB: nu este necesara instalarea niciunui driver pentru a putea vedea cardul microSD din telefon; la conectarea prin USB e necesara doar alegerea din telefon a tipului de acces: ca modem sau ca microSD. Aceasta facilitate este, de asemenea, binevenita (daca ma gandesc cum Nokia inca mai face smartphone-uri care nu pot fi vazute direct ca memorie externa…).

Bluetooth:

A2DP (redare stereo bluetooth in casti)

Hands free AG

Headset AG

File push

Viteza maxima de transfer 100 KB/s. Terminalul poate fi folosit ca modem via Bluetooth, ceea ce ii da un plus de ergonomie.

Terminalul nu are modem WI-FI. Aparent, pare sa fie o mare pierdere; in realitate, atata timp cat functiile office sunt aproape nule, wi-fi-ul devine inutil. Singura posibila intrebuintare ar fi putut fi in roaming – VOIP via Wi-FI, acolo unde exista hot spoturi; din acest punct de vedere se poate considera ca absenta WI-FI este o lipsa.

CDMA 1X si EVDO rev A rev 0:

Acoperirea anuntata de Zapp saptamanile trecute este de aproximativ 150% din acoperirea 3G a oricarui altui operator mobil. In Bucuresti semnalul EVDO este prezent aproape oriunde; in lifturi sau mascat de cartiere de blocuri – CDMA.

Terminalul gestioneaza excelent trecerea de la EVDO la CDMA, atunci cand e cazul, fara sincope.

In semnal plin CDMA 1X, viteza medie de transfer masurata este de 120 Kbs (aprox download de 15 KB/s); in conditii de semnal plin EVDO (deep in door), viteza medie de transfer masurata in Bucuresti este de 1600 Kbs (aprox download de 200 KB/s); in provincie, zona de semnal EVDO 60% (“in door” sau “in car”) – 800 Kbs (aprox download de 100 KB/s).

In Bucuresti nu exista semnal Zapp in metrou, ceea ce pana acum poate ca n-a lipsit, dar cu 250 000 intrari zilnice la metrou, cu un terminal compatibil Youtube si push IM incepe sa sune a nevoie.

11. Multimedia

In cazul Zapp E@sy avem de-a face doar cu redare multimedia, nu si inregistrare; terminalul nu poate decat inregistra voce.

Ecranul mare ofera o claritate si luminozitate acceptabile, fara efect “wow”, ca in cazul Nokia N85 de ex.

Zapp E@sy stie mp3, mpeg4, mpg2, 3gp si unele avi cu mai putin de 15 cadre pe secunda.

Youtube este insa una din piesele de rezistenta ale telefonului; browserul stie sa interpreteze nativ flash-urile Youtube (si nu numai) si le transfera playerului multimedia incorporate terminalului. Clipurile pot fi vazute in format 240 X 320, la o calitate buna a sunetului si imaginii. Comaparativ cu Real playerul de la Nokia, calitatea este superioara.

“vTap” (client gratuit pentru Symbian si WM) egaleaza calitatea Zapp E@sy in redarea clipurilor flash doar atunci cand este setat la maximum de calitate si maximum de banda alocata. In cazul vTap, o banda EDGE este insuficienta redarii la calitate maxima a clipurilor, ceea ce conduce la cadre pierdute si inghetari frecvente. In semnal 3G, vTap gestioneaza bine banda, insa latimea benzii 3G (fie Orange, fie Vodafone) fluctueaza nepermis de mult, lucru care conduce la aceleasi pierderi de cadre si poticniri. EVDO este mult mai stabil comparative cu 3G, iar acest lucru se simte in streaming.

Multimedia Player-ul incorporat terminalului are functiile de baza: egalizator presetat, play list, cautare etc., pe scurt: strictul necesar. In mod evident, producatorul nu a insistat asupra acestui aspect. Caliatatea redarii mp3 este medie, volumul in casti insa este peste medie. Castile incluse sunt de calitate rezonabila, echivalind sau chiar depasind usor in calitate castile incluse pachetelor Nokia.

Functia A2DP – (streaming stereo via Bluetooth) functioneaza ireprosabil, n-am intampinat nicio problema la pairing cu un Plantronics Voyager 855. Stereo curat, ireprosabil.

Vizualizarea de imagini: ecranul este mare, puternic iluminat, iar culorile sunt vii, ceea ce face ca un director de poze sa poata fi vazut cu placere. Terminalul nu are functie MMS, iar clientul de mail nu stie sa ataseze (un limitare importanta!) asa ca meniul contextual in browsing-ul de imagini este: view, edit name, set as theme, send via Bluetooth, copy to card / phone memory, information, delete. Nu face nimic spectaculos cu fisierele multimedia, nu are efecte de tranzitie, nu are organizare tip Gallery, as cum ne-a educat Nokia.

12. Servicii incluse, software

Terminalul este motorizat de Qualcomm, printr-un sistem de operare inchis – BREW. Puterea de integrare a BREW este masiva, interconectarea meniurilor, meniurile contextuale, functiile de apelare si SMS bine integrate sunt o dovada in acest sens. Din pacate doar atat de bine despre BREW.

“De rau” – ce poate fi mai rau decat lipsa aplicatiilor terte, fie ele gratuite sau nu?…

In cazul Symbian, Windows Mobile sau OS X IPhone, atunci ca
nd telefonul nu stie sa faca ceva, ai aproape intotdeauna o aplicatie care sa faca acel ceva, de la IM la editarea documentelor Office, aplicatie construita fie pentru SO respectiv, fie pentru JAVA. In cazul BREW acest lucru e imposibil. In primul rand, singura “gura de admisie” este un server BREW, prin care operatorul poate oferi spre download un numar de aplicatii. In cazul Zapp, deocamdata nimic nu e disponibil spre download. Un bun exemplu il constituie Verizon, U.S. – aceleasi telefoane CDMA, aceeasi platforma BREW, doar cateva aplicatii disponibile, la preturi fantastice: sincronizarea contactelor sau Opera mini for BREW oferite in regim de abonament lunar, cu valori pornind de la 5 dolari pe luna…

“De bine”: ce a facut Zapp-ul cu mana lui: email, IM si VOIP.

Voi spune doar cateva cuvinte aici, cu promisiunea ca voi reveni asupra acestui subiect extreme de fierbinte in urmaorul post.

Push IM este o aplicatie client / server, bazata pe platforma Pidgin pentru text si pe o solutie proprietara pentru… VOIP! Clientul IM al terminalului este un integrator de servicii: Yahoo, MSN, GTalk. Aplicatia sta bine pe picioare, are toate fuctiile critice pentru un IM, in plus cateva meniuri contextuale si functii care satisfac majoritatea exigentelor unui power user.

img_0148img_0171

 

In ce priveste “apelurile de voce catre Yahoo”, GTalk sau MSN, Zapp aduce VOIP in piata de telefonie mobila din EUROPA precum “funia in casa spanzuratului”, cu nonsalanta jucatorului care nu are decat de castigat. Daca terminalul nu e decat un gateway de livrarea a unor servicii, atunci serviciile sunt cel putin avantgardiste, in contextual in care toti operatorii mobili din Europa fug de VOIP din rasputeri. Poti suna de pe Zapp E@sy si poti fi sunat pe terminalul mobil de orice user Yahoo, MSN sau GTalk care are o casca si un microfon la indemana. Cat de simplu ar trebui sa mai fie?

Primul impact urmarit de Zapp pare sa fie rezolvarea problemei care se cheama “o retea mica de utilizatori Zapp”; iar lumea VOIP, IM este ceva la care un operator mobil poate doar spera. Voi detalia toate acestea in curand.

Push email client de mail, “Blackberry like” in ce priveste tehnologia si interfata. Targetul il constituie, evident, companiile mici si mijlocii pentru care un terminal BB este cel putin un moft din punct de vedere financiar. Pe scurt aici: clientul merge bine, face ce spune, anume impinge mailurile tale din server spre client (z910i). Limitare: atasamentele pot fi doar vazute, nu si accesate.

img_0160img_0158

(in stanga: sign in Yahoo Mail, in dreapta: setarile de verificare si prompt la mail nou )

VOIM – am ales sa vorbesc separat pentru ca este diferenta semnificativa fata de orice alt terminal, fie smartphone sau USB phone, dar si fata de orice operator din Romania.

Ca sa fiu sincer, eu sunt un power user de smartphone Nokia, mare fan al Symbian-ului; ceea ce m-a facut sa incep seria de review-uri cu Zapp E@sy este aceasta mega inovatie a Zapp-ului: VOIM. In comparatie cu Nokia sau HTC care scot bucati importante de hardware din terminale petru ca asa vor Vodafone si Orange, operatori care au obosit sa tot suprascrie firmware-ul original cu facaturi ieftine doar de dragul de a taia, si doar atat, partea de VOIP, ei bine, in aceasta conjunctura vine Zapp cu un terminal ca o ruda saraca, dar care stie VOIP / VOIM si o face extreme de simplu si eficient. Convorbirile VOIM sunt identice cu cele clasice de voce, mobil catre mobil, doar ca se duc pe net, in loc de alt operator arbitrat. Mi-e greu sa spun acum care e solutia tehnica folosita de Zapp pentru VOIP, sper sa am mai multe informatii pana la urmatoarea postare.

img_0167

(in poza: meniul contextual al messengerului; observati comanda “Telefoneaza prietenul”, o traducere aproximativa la “call buddy”)

Sunt client al fiecaruia din cei cinci operatori mobili; dintre toti, primii doi ca marime m-au atentionat explicit ca VOIP este ilegal conform termenilor contractuali si ca identificarea traficului VOIP poate conduce la rezilierea unilaterala a contractului, cu impunerea de daune, in cazul in care actiunea survine in perioada contractuala obligatorie. Aceasta atentionare este valabila indiferent de tipul de terminal: fie smartphone, fie modem. Nu va pot spune cat de frustrat si de “furat” m-am simtit. Folosesc Talkonaut, Nimbuzz, Fring, Palringo pe Nokia de multa vreme, in cantitati rezonabile; sunt client Vyke si SIP Broker si folosesc intensiv VOIP catre US si UK prin carrier-ul 3G. Iar acum aflu ca e interzis, ca internetul ieftin pe care il platesc oricum la preturi exorbitante este doar pentru copiii cuminti care n-au ce cauta cu masinutele in strada…

Pe acest fond, Zapp lanseaza servicii VOIP, iar eu fac review la primul terminal VOIP mobil din Romania, legal si recomandat de operatorul insusi.

13. Impresii

In loc de concluzii: terminalul este, la limita, rezonabil, iar serviciile la limita viitorului. Daca va hotarati sa incercati Zapp E@sy z910i, terminalul e mai mult un “smart-modem” decat un “smart-phone”; nu veti avea de pus pe masa un telefon de fitze, nici unul care spune unde e, nici unul care face poze de 4-5 MP. Ceea ce face sa merita banii e inauntru, built in IM, email si VOIP.

Notele mele, pe o scala de la 1 la 10:

Telefon (HW + design) – 7;

Modem – 9;

Sistem de operare – 6;

Servicii:  8 (“few bugs and glitches” to be solved)

Inovatie:  10

 

Advertisements
This entry was posted in regular and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s